Egy kellemes vacsora egy finom borral... Jól hangzik! ?
Sokszor van az, hogy barátok jönnek hozzánk. Nekem már a meghíváskor elkezd azon kattogni az agyam, hogy mit is főzzünk, ami nem túl bonyolult és nem kell órákig a konyhában sertepertélni!
Tomi barátomtól rengeteg ötletet szoktam meríteni a közös főzéseink során, amit aztán emlékezetből ki is szoktam otthon próbálni, kísérleti alanyként használva barátainkat (csalódás és fintorgás még sose volt! :) ).
Ezt a bejegyzést is most egy ilyen, Tomi-féle vacsora ihlette, hogy megmutassam, mennyire egyszerű egy finom, laktató és nagyon mutatós vacsit varázsolni!
Nem kell hozzá nagy bevásárlás sem: öt alapanyag, nem több!
Az ízesítést, fűszerzést spontán csinálhatjuk azzal, amit találunk a spájzban, hűtőben (persze ami illik egy csirkés ételhez!).
Gombás cukkinis tejszínes piccolino penne sült csirkemellel
Hozzávalók (4 főre):
40 dkg csirkemell
50 dkg fehér apró csiperke gomba
2 db kisebb saláta cukkini
1 fej vöröshagyma
300 g piccolino penne (szerintem a legjobb a Barilla!)
300 ml 30%-os főzőtejszín
só, bors, chilipehely, szárnyas fűszerkeverék
mustár, fokhagymakrém, heinz barbecue szósz
2 dl fehérbor
egy csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemelleket megmosom, ferdén ujjnyi szeletekre vágom, majd a forró serpenyőbe pakolom őket. Pár nyomat fokhagymakrémmel, mustárral és barbecue szósszal, sóval és chilipehellyel megkenem a tetejüket, majd átforgatom őket. Mikor mindkét fele kicsit megpirult, felöntöm a borral (ha két részben sütöm, akkor 1 decivel). Hagyom rotyogni és ha elfőtte a bort kicsit még pirulni, majd kiveszem egy tányérra.
Közben megtörölgetem a gombákat (NE MOSSUK!), összevágom karikára majd félbe a cukkinit. A hagymát apró kockára vágom és az olajos forró serpenyőben kicsit megfuttatom, utána hozzádobom a gombát és a cukkinit. Picit sózom, borsozom, s hagyom hogy levet engedjen és piruljon. Mikor kicsit összeestek a gombák, és látszik rajta, hogy megpirult, hozzáöntöm a tejszínt és felforralom, majd az apróra vágott petrezselymet belekeverem.
Közben megfőzöm a tésztát (a Barilla 6! perces), szűrőkanállal a forró tejszínes gombához merem.
Tipp: Ne öntsük ki a főzővizet!
Mivel a tészta még a leszűrés után is kicsit fő, nedvességet vesz ki az ételből, így előfordulhat (és elő is fordul), hogy az eredetileg híg ételünk egy kicsit ragacsossá alakul, ilyenkor nyugodtan öntsünk bele keveset a tészta főzővízéből, azzal tökéletesen az eredeti állapotra varázsoljuk! :)
El is készült az étel, nem maradt más hátra: tálaljunk: a csirkemellet ujjnyi csíkokra vágva a tésztára halmozzuk, a közepére egy petrezselymet szúrunk. Ízlés szerint megszórhatjuk az ételt frissen őrölt borssal vagy chilipehellyel. Ennyi! Ezek után már nem maradt más, mint hogy bezsebeljük az elismeréseket! :)
Jó étvágyat!