Hogy lehet ezt másképp kibírni, mint egy pohár jéghideg pezsgővel kiülve egy padra, és élvezni a madárcsicsergést. Mindeközben az ablakon át a konyhából finom répatorta illat árad kifelé. Az illat - vegyülve a balkonládában bókoló nárciszok illatával - és a tűző nap furcsa kontrasztot teremtett: a húsvét érzése keveredett fejemben az augusztusi napozás érzésével, ha lehunytam a szemem, nem tudtam megmondani, hol és mikor, melyik évszakban járunk. Furcsa, de jó érzés volt...
Mikor már nem bírtuk a tűző napot, bemenekültünk a kellemesen hűvös lakásba, és ott folytattuk az italozást.. :)
Az említett répatortát már többször megcsináltam, viszont most készítettem a tetejére mascarpone-s krémet.
Íme a jól bevált receptem:
Mascarpone-s répatorta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 tojás
25-30 dkg reszelt sárgarépa
1,5 dl olaj
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
mézeskalács fűszerkeverék
durvára darált dió, vagy mandula
mazsola (a legjobb, ha vmi likőrbe áztatjuk előtte!)
1 narancs
A tetejére:
250 g mascarpone
150 g porcukor
100 g puha vaj
A cukrot a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és az olajjal habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük a reszelt sárgarépát, a sütőporral és a fűszerrel elkevert lisztet. Alaposan összekeverjük, hozzáadjuk közben a diót és a mazsolát is.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához keverjük.
Sütőpapírral bélelt formába (elég magas lesz, így a legjobb ha egy 26-os tortaformába) simítjuk, bedugjuk a 170 fokra előmelegített sütőbe és addig sütjük, amíg a beleszúrt hústűn nem hagy nyomot a tészta (kb. 45-50 perc).
Tipp: félúton alufóliával lazán takarjuk le, hogy ne égjen meg a teteje!
Mikor megsült, rácsra tesszük hűlni. Ha kihűlt, a púpos részt levághatjuk, hogy a krémet egyenletesen rá tudjuk kenni.
Tipp: a levágott részt kínálhatjuk egy csésze kávéhoz az éppen nálunk vendégeskedő édesszájú vendégeinknek, vagy akár saját magunknak is! :)
A mascarpone-t a cukorral és a (tényleg nagyon puha!) vajjal jól összedolgozzuk, reszelünk bele 1 narancs héját,
majd a tortára halmozzuk, kenjük.
Dekoráláshoz használhatjuk a tésztából kicsit kispórolt pörkölt dióval, mandulával vagy/és reszelt csokival.
Hűtőbe tesszük, majd mikor végeztünk egy kellemes vacsorával, hirtelen előkapjuk, tálaljuk és begyűjtjük az elismerő dicséreteket, hümmögéseket... :)