Áprilisi nyári délután pezsgővel és répatortával
2017. április 04. írta: gasztropo

Áprilisi nyári délután pezsgővel és répatortával

2017. április 2 - délután, az udvaron kb. 30 fok és vakító nap...

Hogy lehet ezt másképp kibírni, mint egy pohár jéghideg pezsgővel kiülve egy padra, és élvezni a madárcsicsergést. Mindeközben az ablakon át a konyhából finom répatorta illat árad kifelé. Az illat - vegyülve a balkonládában bókoló nárciszok illatával - és a tűző nap furcsa kontrasztot teremtett: a húsvét érzése keveredett fejemben az augusztusi napozás érzésével, ha lehunytam a szemem, nem tudtam megmondani, hol és mikor, melyik évszakban járunk. Furcsa, de jó érzés volt...

 6.jpg

Mikor már nem bírtuk a tűző napot, bemenekültünk a kellemesen hűvös lakásba, és ott folytattuk az italozást.. :)

Az említett répatortát már többször megcsináltam, viszont most készítettem a tetejére mascarpone-s krémet.

Íme a jól bevált receptem:

5.jpg

Mascarpone-s répatorta

Hozzávalók:

30 dkg liszt

3 tojás

25-30 dkg reszelt sárgarépa

1,5 dl olaj

25 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

1 cs sütőpor

mézeskalács fűszerkeverék

durvára darált dió, vagy mandula

mazsola (a legjobb, ha vmi likőrbe áztatjuk előtte!)

1 narancs

A tetejére:

250 g mascarpone

150 g porcukor

100 g puha vaj

 

A cukrot a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és az olajjal habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük a reszelt sárgarépát, a sütőporral és a fűszerrel elkevert lisztet. Alaposan összekeverjük, hozzáadjuk közben a diót és a mazsolát is.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához keverjük.

Sütőpapírral bélelt formába (elég magas lesz, így a legjobb ha egy 26-os tortaformába) simítjuk, bedugjuk a 170 fokra előmelegített sütőbe és addig sütjük, amíg a beleszúrt hústűn nem hagy nyomot a tészta (kb. 45-50 perc).

Tipp: félúton alufóliával lazán takarjuk le,  hogy ne égjen meg a teteje!

Mikor megsült, rácsra tesszük hűlni. Ha kihűlt, a púpos részt levághatjuk, hogy a krémet egyenletesen rá tudjuk kenni.

Tipp: a levágott részt kínálhatjuk egy csésze kávéhoz az éppen nálunk vendégeskedő édesszájú vendégeinknek, vagy akár saját magunknak is! :)

A mascarpone-t a cukorral és a (tényleg nagyon puha!) vajjal jól összedolgozzuk, reszelünk bele 1 narancs héját,

majd a tortára halmozzuk, kenjük.

Dekoráláshoz használhatjuk a tésztából kicsit kispórolt pörkölt dióval, mandulával vagy/és reszelt csokival.

Hűtőbe tesszük,  majd mikor végeztünk egy kellemes vacsorával, hirtelen előkapjuk, tálaljuk és begyűjtjük az elismerő dicséreteket, hümmögéseket... :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropo.blog.hu/api/trackback/id/tr2212399617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása